ÇIKARMA

Bir çıkarma işleminin sağlaması iki şekilde yapılabilir ; ● Bir çıkarma işleminde eksilenden fark çıkarılırsa, çıkan bulunur. eksilen çıkan – – fark – – çıkan + fark = eksilen. eksilen – fark = çıkan. – – ● Fark, çıkana eşit ise çıkarma işlemi doğrudur.
Tam sayılarda pullarla çıkarma işlemi yaparken,ilk sayı kadar pul kutuya konur. Çıkarılacak sayı kadar kutuya – ve + işaretli pul konur. Çıkması gereken pullar kutudan çıktıktan sonra, kalan pullar kutuda sayılır. Eğer kutunun içinde – ve + işaretli kalmış olursa aynı sayıda olanlar birbirini yer. Arta kalan pullar işaretleri ile birlikte sonuç olarak yazılır. (-4)-(+3)=(-7)

ÇIKARMA

Sevgili Öğrenciler bugün ki dersimizde Doğal Sayılarda Çıkarma İşlemi konusunu öğreneceğiz.

Çıkarma işlemi yapılırken sayılar aynı basamaklar alt alta gelecek şekilde yazılır ve toplama işleminde olduğu gibi birler basamağından başlamak üzere çıkarma işlemine başlanır. Eğer bir basamakta yapılan işlemde eksilen sayıda çıkan sayıdan daha küçükse soldaki basamaktan bir onluk alınır.

Bir çıkarma işleminde; EKSİLEN — ÇIKAN = FARK şeklinde ifade edilir.

ÇIKARMA İŞLEMİNDE EKSİLENİ BULMAK İÇİN ÇIKANLA FARK TOPLANIR. EKSİLEN=ÇIKAN+FARK

Çıkarma işleminde çıkanı bulmak için eksilenden fark çıkartılır. ÇIKAN=EKSİLEN-FARK

Bir çıkarma işleminde kendisinden başka bir sayı çıkarılan sayıya eksilen, eksilenden çıkarılan sayıya çıkan, çıkarma işlemi sonucunda bulunan sayıya da fark (sonuç,kalan) denir.

Çıkarma işlemi yaparken komşuya gidip onluk aldığımızda komşuda bulunan sayının üzerini çizip kalanı üzerine yazarsak işlemimizin sonucunun doğru çıkma ihtimali yükselir. Bu sebeple bu yöntemi uygulamaya çalışmalıyız Bir çıkarma işleminde eksilen sayı ile fark verilmiş çıkan sayı verilmemiş ise, çıkan sayıyı bulmak için eksilen sayıdan farkı çıkarırız.Bir çıkarma işleminde çıkan sayı ve fark verilip eksilen sayı verilmemişse, eksilen sayıyı bulmak için fark ile çıkan sayıyı toplamamız gerekir. Yaptığımız toplama işlemi sonucunda bulduğumuz sayı eksilen sayıdır.

Doğal sayılarla çıkarma işlemi yapılırken sayılar aynı adlı basamaklardaki rakamlar alt alta gelecek şekilde yazılır.

Çıkarma işlemine birliklerden başlanır. Sırası ile onlukların, yüzlüklerin, … farkı bulunur.

Çıkan sayının herhangi bir basamağındaki rakam eksilenin aynı basamağındaki rakamdan büyükse eksilenin bir solundaki basamağından bir onluk, yüzlük, … bozulur.

Bozulan bu değer eksilenin bir önceki basamağına eklenir.

Bir çıkarma işleminde eksilen, çıkan ile farkın toplamına eşittir.

EKSİLEN = ÇIKAN + FARK

Eksilen ve farkın verildiği bir çıkarma işleminde çıkan sayıyı bulmak için eksilen sayıdan farkı çıkarırız.

ÇIKAN = EKSİLEN – FARK TIR.

Bir çıkarma işleminde; eksilen, çıkan ve farkın toplamı eksilen sayının 2 katına eşittir.

EKSİLEN + ÇIKAN + FARK = 2 X EKSİLEN DİR.

B. Çıkarma İşlemi
    Çıkarma işlemi yapılırken;
a. 1. sayı aynen kalır.
b. Ortadaki çıkarma işareti toplama yazılır.
c. 2. sayının işareti değiştirilir.
d. Toplama işareti yapılır.
Örnek: (+5) – (+2)= (+5) + (-2) = 3        (-5) – (-9) = (-5) + (+9) = 14
        (+9) – (-6) =  (+9) + (+6) = 15        (-15) – (+3) = (-15) + (-3) = (-18)

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDERİM)ALINTI.(SND)

Sitemdeki yazıların kaynağı verilmemiş olanların kaynakları bilinmediğindendir. Hak sahipleri talep ettiği anda kaynağı yazılır ya da yazı siteden kaldırılır. Kendi yazılarımın altında ismim vardır. Bu sitedeki yazıların yasalara aykırı kullanımı siteyi değil kullanıcıyı bağlar. Bu site hiçbir menfaat gözetilmeksizin sadece bilgi sağlama amacıyla kurulmuştur ve ticari hiçbir çıkarı yoktur. Ziyaretçilerden tek talebim DUA’dır.İyi günler sizinle olsun.