KÜP

Yüz Sayısı=6 Yanal Yüz Sayısı=4 Taban Sayısı=2 Köşe Sayısı=8 Yanal Ayrıt Sayısı=4 Taban Ayrıt Sayısı=8 Toplam Ayrıt Sayısı=12 Tabanlar ve yanal yüzler. karedir. a. a. a. Alan : A=6a2. Hacmi : V=a3.

KÜP

Bütün yüzeyleri kare olan, 6 yüzlü, 12 ayrıtlı ve 8 köşeli geometrik şekle küp ya da düzgün altıyüzlü denir. Küpün karşılıklı yüzleri birbirine paralel karelerdir ve birbirine eşittir.

KÜPÜN İNGİLİZCESİ => CUBE kelimesidir (kiyub) diye okunur.

KÜPÜN ÖZELLİKLERİ

6 Tane karesel bölgenin birleşmesi sonucu meydana gelen kapalı kutu şekline küp denir.6 Tane birbirine eşit kare vardır.Tavla zarını örnek verebiliriz.

Küpün Özellikleri:

Yüz Sayısı=6

Yanal Yüz Sayısı=4

Taban Sayısı=2

Köşe Sayısı=8

Yanal Ayrıt Sayısı=4

Taban Ayrıt Sayısı=8

Toplam Ayrıt Sayısı=12

Tabanlar ve yanal yüzler karedir.

KÜP ALAN VE HACİM FORMÜLÜ

Küp, 6 adet eşit karenin dik açılarla birleşmesinden oluştuğu için, küpün alanı eşdeş karelerden birinin alanının 6 katıdır. Kenar uzunluğu a olan küpün alanı ve hacmi;

KÜP ALAN FORMÜLÜ: 6.A2

KÜP HACİM FORMÜLÜ: A3

KÜPÜN ALANI:

 A=6.A

KÜPÜN HACMİ:

 V=A.A.A

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDERİM)ALINTI.

Sitemdeki yazıların kaynağı verilmemiş olanların kaynakları bilinmediğindendir. Hak sahipleri talep ettiği anda kaynağı yazılır ya da yazı siteden kaldırılır. Kendi yazılarımın altında ismim vardır. Bu sitedeki yazıların yasalara aykırı kullanımı siteyi değil kullanıcıyı bağlar. Bu site hiçbir menfaat gözetilmeksizin sadece bilgi sağlama amacıyla kurulmuştur ve ticari hiçbir çıkarı yoktur. Ziyaretçilerden tek talebim DUA’dır.İyi günler sizinle olsun.