PISAGOR

PİSAGOR

PİSAGOR KİMDİR?

Pisagor, M.Ö. 570 ila M.Ö. 495 yılları arasında yaşamış olan İyonyalı bir filozoftur. Dünya tarihine adını altın harflerle yazdıran Pisagor, ünlü bir matematikçidir. Aynı zamanda Pisagorculuk olarak bilinen akımın da kurucusudur. Pisagor genellikle ‘Sayıların babası’ olarak da bilinir.

PİSAGOR’UN HAYATI

Kendisini filozof olarak adlandıran ilk kişilerden biri olan Pisagor hakkında aslında çok fazla bilgiye erişilememektedir. Bunun en büyük sebebi, düşüncelerini yazıya dökmemesidir. Günümüzde Pisagor hakkındaki bilgiler, öğrencilerinin yazılarında anlattıklarıyla sınırlıdır. Hatta Pisagor’a atfedilen birçok eserin de gerçekte onun öğrencilerine ait olduğu da iddialar arasındadır.

PİSAGOR TEOREMİ

Pisagor, birçoklarının hayatına ilkokul ve ortaokulda işlenen matematik dersleriyle dahil olmuş bir isim. Matematik denildiğinde mutlaka akla gelen Pisagor, Pisagor teoremi ile ünlenmiştir. A kare ile b kare’nin toplamının c kare’ye eşit olması formülüyle ifade edilen bu teoride dik üçgenin üç kenarı arasındaki temel ilişki ele alınmıştır. Pisagor teoremi, hipotenüsün karesinin diğer iki kenarın karelerinin toplamına eşit olduğunu belirtir.

PİSAGOR VE MATEMATİK

Pisagor ve öğrencilerin her şeyin matematikle ilgili olduğuna inanmışlardır. Dünya üzerindeki her şeyin matematik aracılığıyla tahmin edilebileceğini ve açıklanabileceğini varsayan Pisagor ve öğrencileri, sayıların nihai gerçek olduğunu savunmuşlardır. Pisagor’un, öğrenci grubuna birini almadan önce beş yıl konuşmama şartı aradığı da iddia edilmektedir.

PİSAGOR VE ÖLÜMÜ

İtalya’nın Crotone şehrinde üç yüz öğrencisiyle bir okul kuran Pisagor, matematik üzerine çalışmalarını bu okulda sürdürmüştür. Ancak bu okul, dönemin siyasi çevresi tarafından hoş karşılanmamış, bu okul galeyana getirilen çevre halkı tarafından ateşe verilmiştir. Pisagor ve öğrencileri, bu korkunç yangında hayatlarını kaybetmişlerdir

Pisagor ya da Pythagoras , MÖ 570 – M.Ö. 495 yılları arasında yaşamış olan İyonyalı filozof. Matematikçi ve Pisagorculuk olarak bilinen akımın kurucusudur.

Yunan felsefeci(Yaklaşık M.Ö. 580 – M.Ö. 500) Doğum yeri olan Samos(Sisam) Adasından M.Ö.529da Güney İtalyaya, Crotonoya göç etti. Güney İtalya bu devirde bir Yunan kolonisiydi ve buraya yerleşenlerce Magna Graecia(Büyük Yunanistan) adıyla anılıyordu. Protona da bu yörenin zengin liman kentlerinden biriydi. Pisagor işte burada biraz kişisel çekiciliği, biraz kendisinde var olduğunu iddia ettiği kehanet gücü ve biraz da etrafında oluşturmayı başardığı gizemci havayla kentin zengin ve soylu delikanlılarından 300 kadarını bir çatı altında topladı ve bir gizli örgüt, okul ya da mezhep kurdu. Pisagor, öğrencilerini iki bölüme ayırıyordu: Dinleyiciler ve Matematikçiler. Örgüte dinleyicilikle başlanıyor ve belirli bir deneme süresinden sonra başarılı olunursa matematikçiliğe geçiliyordu.

Pisagorculuk; evrende her şeyin bir sayıya bağlı olduğunu öne sürer.Pisagorun öğretisinde; düzgün geometrik şekiller de önem taşır. Örneğin Pisagor yeryüzünün düzgün altı yüzlüden, ateşin piramitten, havanın düzgün sekiz yüzlüden, suyun yirmi yüzlüden yaratıldığına inanır.

Pisagorcuların sayılara ve şekillere verdikleri gizemci anlamlar bu kişilerin sayıları ve geometrik şekilleri yakından incelemesine de neden oldu doğal olarak. Bunlar arasında en önemlileri Pisagor Teoremi ile İrrasyonel Sayının bulunmasıdır.

Pisagor bağıntısı bir dik üçgenin iki kenar uzunluğu verildiğinde üçüncü kenarın uzunluğunu bulmamızı sağlar Pisagor teoremine göre bir dik üçgende dik kenarın yani hipotenüsün bir kenarını oluşturduğu karenin alanı diğer iki dik kenarın birer kenar olarak oluşturdukları karelerin alanları toplamına eşittir: olacaktır.Pisagor, müzikle de uğraştı. Telin kısaltılmasıyla çıkardığı sesin inceldiğini keşfetti. İki telden birinin uzunluğu diğerinin iki katı ise, kısa telin çıkardığı ses, uzun telin çıkardığı sesin bir oktav üstündeydi. Eğer tellerin uzunluklarının oranı 3’ün 2’ye oranı gibiyse, iki telin çıkardığı sesler beşli aralıklı idi. Bu nedenle örneğin bağlamada parmağımızı tellerden birinin ortasına bastığımız zaman, teli titreştirirsek çıkacak olan ses, tel boş titreşirken çıkacak sesin bir oktav üstünde olacaktır.

Sitemdeki yazıların kaynağı verilmemiş olanların kaynakları bilinmediğindendir. Hak sahipleri talep ettiği anda kaynağı yazılır ya da yazı siteden kaldırılır. Kendi yazılarımın altında ismim vardır. Bu sitedeki yazıların yasalara aykırı kullanımı siteyi değil kullanıcıyı bağlar. Bu site hiçbir menfaat gözetilmeksizin sadece bilgi sağlama amacıyla kurulmuştur ve ticari hiçbir çıkarı yoktur. Ziyaretçilerden tek talebim DUA’dır.İyi günler sizinle olsun.

(ALINTI)