ÜÇGEN PRİZMA

Yüzey Alanı=a.b+3ah. Ayrıt Sayısı=9. Köşe Sayısı=6. Yüzey Sayısı=5. h. b. a

Tabanı dik üçgen olduğundan. Taban alanı = Hacim= Taban çevresi a + b + c olduğundan, Yanal alan = (a + b + c) . h. Tüm Alan = b . c + (a + b + c) . h.

ÜÇGEN PRİZMANIN ÖZELLİKLERİ

Üçgen Prizma özellikleri, tabanı, hacmi ve açılımı; Tabanı üçgen ve yan yüzleri dikdörtgen olan prizma. Üçgen prizmanın altı köşesi, dokuz ayrıtı ve beş yüzü vardır. Bu yüzlerden ikisi üçgen, üç tanesi de dikdörtgendir. Üçgenler birbirine eştir. Üçgen prizmanın tabanlarıyla yan yüzleri birbirine diktir. Üçgen prizmanın her yan yüzeydeki karşılıklı kenarların uzunlukları birbirine eş ve paraleldir.

ÜÇGEN DİK PRİZMANIN ÖZELLİKLERİ:
Yüz Sayısı= 5
Yanal Yüz Sayısı= 3
Taban Sayısı= 2
Köşe Sayısı= 6
Yanal Ayrıt Sayısı= 3
Taban Ayrıt Sayısı= 6
Toplam Ayrıt Sayısı= 9
Tabanlar üçgen, yanal yüzler dikdörtgendir.

DİK ÜÇGEN PRİZMA FORMÜLLERİ

1)yan alan:Y.A=a.h+b.h+c.h=h(a+b+c)

2)taban alanı:T.A=b.c/2

3)tüm alan:alt taban+üst taban+yan alan=b.c+h(a+b+c)

4)hacim:V=taban alanı x yükseklik=b.c.h/2

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDERİM)ALINTI.

Sitemdeki yazıların kaynağı verilmemiş olanların kaynakları bilinmediğindendir. Hak sahipleri talep ettiği anda kaynağı yazılır ya da yazı siteden kaldırılır. Kendi yazılarımın altında ismim vardır. Bu sitedeki yazıların yasalara aykırı kullanımı siteyi değil kullanıcıyı bağlar. Bu site hiçbir menfaat gözetilmeksizin sadece bilgi sağlama amacıyla kurulmuştur ve ticari hiçbir çıkarı yoktur. Ziyaretçilerden tek talebim DUA’dır.İyi günler sizinle olsun.