YAMUK

Karşılıklı kenarlarından sadece ikisi parelel olan bir dörtgene yamuk denir. Bir yamukta bir kenarla tabanların oluşturduğu iç açı ölçülerinin toplamı 180 derecedir.

c. C. d. b. a. A. B. A,B,C,D noktaları yamuğun köşeleridir. IABI kenarı a, IBCI kenarı b, ICDI kenarı c, IADI kenarı d, olarak adlandırılır. DAB açısı, yamuğun iç açılarıdır. ABC açısı, BCD açısı ve. CDA açısı.

YAMUK

İki kenarı paralel olan dörtgene yamuk denir.Paralel olan kenarlara tabanlar, diğerlerine de yan kenarlar denir.Yan kenarların orta noktalarından geçen doğru parçasına orta taban denir.Orta taban alt ve üst tabanlara paraleldir.

ÖZELLİKLERİ

Yan kenarları eşit olan yamuğa “İkizkenar yamuk” denir.

İkizkenar yamukta yüksekliklerin köşelerden ayırmış olduğu uzunluklar eşittir.

İkizkenar yamukta köşegen uzunlukları birbirine eşittir.

Alt ve üst tabanları yan kenarlarından birine dik olan yamuğa “Dik yamuk” denir.

Yamuğun alanı alt ve üst tabanlar toplamının yarısı ile yüksekliğin çarpımına eşittir.

Bir yamukta, yan kenarlardan birisinin orta noktası, karşı iki köşe ile birleştirildiğinde elde edilen üçgenin alanı, yamuğun alanın yarısına eşittir.

Dik yamuğun çevresi kenarları toplamı olur.
Alanının hesaplanmasında ise:
Dik kenarın(h) isabet ettiği taban(a) ve taban(b) toplamının yarısının bu yükseklikle çarpılması ile yapılır.(a+b).h/2

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDERİM)ALINTI.

Sitemdeki yazıların kaynağı verilmemiş olanların kaynakları bilinmediğindendir. Hak sahipleri talep ettiği anda kaynağı yazılır ya da yazı siteden kaldırılır. Kendi yazılarımın altında ismim vardır. Bu sitedeki yazıların yasalara aykırı kullanımı siteyi değil kullanıcıyı bağlar. Bu site hiçbir menfaat gözetilmeksizin sadece bilgi sağlama amacıyla kurulmuştur ve ticari hiçbir çıkarı yoktur. Ziyaretçilerden tek talebim DUA’dır.İyi günler sizinle olsun.