TOPLAMA

1-) TOPLAMA İŞLEMİ. Aynı cinsten çoklukları bir araya getirmeye toplama denir. Yan yana veya alt alta sayılar yazılır ve (+) işareti ile işlem yapılır. (+) ile (+) toplamında sonuç (+) olur. (+) ile ( – ) toplamında sonuç değeri büyük olanın işareti olur. ( – ) ile (+) toplamında sonuç değeri büyük olanın işareti olur. ( – ) ile ( – ) toplamında sonuç ( – ) olur. ÖRNEKLER. 1-) = )29 + (-17) = )-15+(-5)=-20.

TOPLAMA

1. Doğal sayılarda toplama işlemi yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus aynı adlı basamakların alt alta gelecek şekilde yazılmasıdır.

2. Daha sonra işlemler en sağdaki basamaktan (birler basamağından) başlayacak şekilde yapılır.

3. Bir basamakta yapılan toplama işleminde sonuç iki basamaklı çıkıyorsa onlar basamağındaki rakam bir sonraki basamağa elde olarak alınır.

TOPLAMA İŞLEMİNDE VERİLMEYEN SAYIYI BULMA

Eğer toplama işleminde bize toplanan sayılardan herhangi biri verilmez ise toplamdan verilen toplanan çıkartılarak bulunur

Örneğin 3 + … = 4 işleminde … yerine “1” gelecektir. Bunu 4’ten 3’ü çıkartarak buluruz. Benzer şekilde …. + 2 = 7 işleminde … yerine “5” geleceğini 7’den 5’i çıkararak bulabiliriz. Bir toplama işleminde toplamak için alt alta yazılan her bir sayıya toplanan, yapılan toplama işlemi sonucunda bulunan sayıya ise toplam denir.Toplama işleminde sayıları toplarken elde olduğunda bu eldeyi toplama işleminin sağ tarafına yazabileceğimiz gibi, bir önündeki basamağın üzerine de yazabiliriz. Böylece bir öndeki basamaktaki sayıları toplarken eldeleri eklemeyi unutmamış oluruz.Toplama işleminde toplananlardan herhangi biri ve toplam verilip diğer toplanan verilmezse; toplamdan verilen toplanan çıkarılarak diğer toplanan bulunabilir.

1.AYNI İŞARETLİ TAM SAYILARDA TOPLAMA İŞLEMİ

 Aynı işaretli tam sayılarda toplama işlemi yapılırken;
– Sayılar birbirine eklenir.
– İşaret değiştirmeden yazılır.
Örnek: (+5) + (+8) = (+13)              (-5) +  (-9) =  (-14)


2.FARKLI İŞARETLİ TAM SAYILARDA TOPLAMA İŞLEMİ
– Büyük sayıdan küçük sayı çıkarılır.
– Büyük sayının işareti sonucun işareti olur.
Örnek: (-5) + (+2)= -(5-2)=-3         (+9) +(-4)=  +(9-4)=+5

3.ÖZELLİKLER
a) Değiştirme Özelliği: (+5) + (-9) = (-9) + (+5)
b) Dağıtma Özelliği: 5.(-5 + 6) = (5.(-5)) + (5.6)
c) 0 İle Toplama: 5+0=0  0=Etkisiz eleman
d) Mutlak Değeri Aynı Olan Sayıları Toplama : (-5) + 5 = 0

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDERİM)ALINTI.(SND)

Sitemdeki yazıların kaynağı verilmemiş olanların kaynakları bilinmediğindendir. Hak sahipleri talep ettiği anda kaynağı yazılır ya da yazı siteden kaldırılır. Kendi yazılarımın altında ismim vardır. Bu sitedeki yazıların yasalara aykırı kullanımı siteyi değil kullanıcıyı bağlar. Bu site hiçbir menfaat gözetilmeksizin sadece bilgi sağlama amacıyla kurulmuştur ve ticari hiçbir çıkarı yoktur. Ziyaretçilerden tek talebim DUA’dır.İyi günler sizinle olsun.