KONİ

Tabanı daire ve tepe noktasından indirilen dikme taban merkezinden geçen konilere dik koni denir. Tepe noktasını tabanın kenarlarına birleştiren doğru parçalarına koninin ana doğrusu ( a veya L ) denir. Tepe noktasını tabanın orta noktasına birleştiren dikmenin uzunluğu, koninin yüksekliğidir.(h) Koninin taban yüzeyi bir daire, yanal yüzeyi ise bir daire parçasıdır. Cisim yüksekliği (h) ile gösterilir. Ana doğru (a veya l) ile gösterilir. Taban yarıçapı (r) ile gösterilir.

Bir çemberin bütün noktalarının çemberin dışındaki bir nokta ile birleştirilmesinden elde edilen cisme koni denir. Bir başka deyişle tabanı daire olan piramittir. Koninin yüzey alanı=(taban alanı)+(yanal alanı) Koninin yüzey alanı= πr2+ (πa2.(x/360)) Bir dik koninin hacmi,eş taban ve eş yüksekliğe sahip silindirin hacminin üçte birine eşittir. x=açı. a=ana doğru. r=yarıçap. h=yükseklik.

KONİ

Bir dairenin bütün noktalarının daire düzlemi dışındaki bir nokta ile birleşimine koni denir. yüksekliği tabanın merkezinden geçen koniye ise dik koni denir.

KONİNİN TEMEL ELEMANLARI

Koninin temel elemanları; taban, yanal yüzey, tepe noktası, ana doğrular, eksen, yarıçap ve yüksekliktir.

Konide Yer Alan Daireye Taban Denir.
Tabanın Yarıçapı Koninin Yarıçapıdır Ve “R” İle Gösterilir.
Koniyi Oluşturmak İçin Taban Dışında Alınan Noktaya Tepe Noktası Denir.
Tepe Noktası İle Taban Merkezini Birleştiren Doğru Parçasına Eksen Denir.
Tepe Noktasından Tabana İndirilen Dikmeye Yükseklik Denir Ve “H” İle Gösterilir.
Dik Dairesel Koninin Ekseni Tabana Dik Olduğu İçin Eksen Aynı Zamanda Yüksekliktir.
Tepe Noktası İle Taban Dairesinin Çevresi Üzerindeki Bir Noktayı Birleştiren Doğru Parçalarına Ana Doğru Denir Ve “A” İle Gösterilir.

Koninin köşesi ve ayrıtı yoktur. tabanı ve bir yanal yüzeyi vardır.

DİK KONİNİN AÇINIMI

Dik dairesel koninin açınımında; tabanı oluşturan daire, yanal yüzleri oluşturan daire dilimi yer dik dairesel konide yarıçap, yükseklik ve ana doğru dik üçgen oluşturur. pisagor bağıntısından yararlanılarak aşağıdaki eşitlik elde edilir.
h2 + r2 = a2konide tabanı oluşturan dairenin çevre uzunluğu, yanal yüzeyi oluşturan daire diliminin yayının uzunluğuna eşittir. bu eşitlikten aşağıdaki eşitlik elde edilir.
tabandakidaireninyarıçapı(r)dairedilimininyarıçapı(a) = dairedilimininmerkezaçısı(α)360

Koninin taban alanı: A = π.r2.h

Koninin taban çevresi: Ç = 2.π.r

Koninin hacmi: Taban alanı x yükseklik / 3 ⇒ V = π.r2.h / 3

Koninin ana doğrusu ⇒ s2 = r2 + h2 (Pisagor bağıntısı ile ana doğru uzunluğu bulunabilir.)

Koni açı formülü: r / s = α / 360 (yarıçapın ana doğruya oranı, açılımdaki açının 360’a oranına eşittir.

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDERİM)ALINTI.

 

Sitemdeki yazıların kaynağı verilmemiş olanların kaynakları bilinmediğindendir. Hak sahipleri talep ettiği anda kaynağı yazılır ya da yazı siteden kaldırılır. Kendi yazılarımın altında ismim vardır. Bu sitedeki yazıların yasalara aykırı kullanımı siteyi değil kullanıcıyı bağlar. Bu site hiçbir menfaat gözetilmeksizin sadece bilgi sağlama amacıyla kurulmuştur ve ticari hiçbir çıkarı yoktur. Ziyaretçilerden tek talebim DUA’dır.İyi günler sizinle olsun.